Selamat pagi sahabat BI,

Saya ingin berbagi mengenai kota Da Nang di Vietnam. Karena ini perjalanan dinas, maka saya hanya berbagi informasi seadanya yah, maklum waktunya mepet 😊.

Flight:
Jkt – Sing – Da Nang by SQ
Ada option lain by Vietnam Air
Jkt – Ho Chi Ming – Da Nang
Bisa di cek di skyscanner option lain karena saya pesannya dari travel agent kantor.

Hotel:
Kami menginap di Furuma Resort by the beach. Saya perhatikan banyak juga hotel2, mungkin dari bintang 2 sampai bintang 5. Jika ingin mencoba resortnya, ada Furuma Resort, Pullman, Premier village. Hotel/resort ini letaknya by the beach, jadi akses ke pantai ada di belakangnya. Ada juga hotel2 kecil, mungkin seperti bnb atau bintang 2 hotel. Tapi letaknya di tengah2, tidak menghadap ke pantai. Oh iya, satu lagi. Pantai di sini ombaknya agak besar, semacam di Kuta. Kalo teman2 tinggal di hotel yang belakangnya bukan pantai, ada satu tempat umum di mana kita bisa masuk dan ada juga tempat bilasnya. Cukup bersih dan terawat.

Wisata:
Di kota Da Nang sendiri banyak yang bisa di lihat, di antaranya (copied from local guide):
• Cham Museum (Bảo Tàng Chăm), Open time: 08:00 – 11:30; 14:00 – 16:30. Address: 02 2/9 street. Founded in 1915 by the École Française d’Extrême Orient, it houses a collection of stone sculptures from the Hindu-practicing Cham civilization, which occupied much of central Vietnam in the first millennium AD through about the 14th century. Entrance is 30,000VND, and the museum can be toured in about an hour. The sculptures are nearly all made of sandstone, and some have weathered badly over the centuries, but you can still appreciate the delightful artistic quality of the figures, which include Shiva, garudas, nagas, lions, monkeys, and elephants.
• Dragon Bridge. Near the giant ferries wheel on the Han River, there is a bridge with a giant metal dragon built into it. At night it changes colors, and on Saturday and Sunday nights at 9pm it blows fire and water. Large crowds so get there a little early for good photos. Looking out on both sides of the bridge is very colorful and scenic at night.
• Ba Na Hill Station 45 minutes drive from Danang (25 km to the southwest of Da Nang at an altitude of 1,487m, Ba Na Hills are considered as “One temperate place in the tropical forest” because the climate is cool all the year round and you can enjoy four seasons within a single day. You need to get a taxi to Suoi Mo station (25$ one-way from Danang) then pay 600.000 VND per adult (500.000 VND for children between 1m and 1,3m tall, free admission for children under 1m tall) for the ticket to the cable car and the Fantasy Park.
• Linh Ung Buddhist Temple, is 10km from the center of Da Nang City to the North-east – features a stunning view of the sea, the sky and a 67-meter tall statue of “Quan The Am” facing the ocean. The pagoda was built in 2010. Since this temple is located on the southern face of the Son Tra mountain, a visit to this can be doubled with a motorized ride through the paved roads of Son Tra mountains, including a stop at the mountaintop vantage point called Ban Co, which overlooks the entirety of Da Nang.
• Son Tra Peninsula. is 10km from the center of Da Nang City to the North-east and is 693m high above sea level. Son Tra Mountain can be seen from every places of the city Son Tra Peninsula is considered the old eco-jungle within a young City. It is the nature reserve in rich diversity, protected under the nationally prohibited forest regime with many rare wild animals, especially pygathrix (red-shanked douc) is on the IUCN Red List of endangered species.

Sekitar 1/2 jam dari Da Nang, ada tempat wisata namanya Hoi An. Tempat ini menurut saya sangat touristy, banyak bar, cafe, restaurant, night market, berwarna warni karena banyak lampion2. Di sepanjang sungai banyak yang bisa di lihat, selain shopping dan wisata kuliner. Harga2 lumayan murah, tapi tetep di tawar yah. Contoh untuk harga yang di tawarkan 350,000 Dong, bisa di kasih 200,000 Dong. Mereka juga terima US dollar.

Makanan:
Di sepanjang jalan banyak terdapat coffee shop dan juga outdoor cafe dan restaurant. Nah, untuk makanan buat yang muslim harus hati2 yah karena di sini spring roll aja walaupun isinya udang dan sayur, ada sedikit porknya. Jadi yang aman pesan vegetarian spring roll. Saya tidak coba pho sama sekali, karena menurut teman lokal ada sedikit pork nya di dalam pho tersebut.

Transportasi:
Di sini tidak ada moda transportasi kereta dalam kota. Jadi pilihannya hanya taksi dan bis. Taksinya sih selama ini aman2 saja, selalu pake argo dan kita bisa manggil dari jalan kapan saja, sama kaya di Jakarta. Di Hoi An, ada tempat sewa sepeda atau motor.

Overall, this city is worth of visit if you are into cultural, ancient city, street food (without any restriction), sea, mountain, and also shopping of course 😂😂.

Semoga bermanfaat yah
#BIVietnam #BIDaNang

/* fb group poster start */ /* fb group poster end*/